מרדכי ״מוטי״ שמיר ז"ל
- בן 29 בנפלו
- מקום מגורים: חוות יאיר
- תאריך נפילה: כ"ב תשרי התשפ"ד
- 07/10/2023
מעשה מאפיין שלו, שאפשר להמשיך לעשות להנצחתו:
מעשים לבחירה
קו לחיים
תנועות נוער
רוצים להצטרף "להנציח למעשה" למרדכי ״מוטי״ שמיר?
מלאו פרטים כאן!
מכירים את החייל?
אנחנו בעמותת ״למלא את החלל״ רוצים להנציח את כל גיבורי חרבות ברזל. נא שלחו כאן פרטי קשר של המשפחה או הפנו אותם אלינו.
סיפור חיים
רויטל שמיר אשתו של מוטי שמיר הי"ד:
מוטי נולד ב 24.10.1993, חגג יומולדת שבועיים אחרי שנפל. נולד וגדל באלקנה. בחור מאד חברותי. ערך חברות והחברים היה תמיד לנגד עיניו. הבית שלו היה תמיד מלא בחברים. ציונים ולימודים – פחות. חברות היתה מאד חשובה לו.
בכיתה י"א מוטי לקח את עצמו בידיים. הוא נכנס לתכנית "אחריי" והתחיל לעבוד על הכושר הקרבי, כדי להגיע ליחידה מובחרת ולשרות משמעותי בצהל. הוא הלך למכינת עצמונה התחזק והתגבש על עצמו. הוא יצא לגיבושים וניסה להגיע כמה שיותר גבוה. בסוף התגייס לסיירת גולני.
היה חייל מאד מוערך בצוות, היה צוות מגובש. היה שלב שאחד המפק"צים הודח והצוות בחר במוטי להיות מפקד הצוות במקומו. הוא היה ממש בולט בצוות והציעו לו לצאת לקורס מ"כים, הוא לא רצה להפסיד את החברות של הצוות. בסוף לחצו עליו והוא יצא. היה מ"כ, סמל, לחצו עליו לצאת לקורס קצינים הוא יצא לקורס וסיים בהצלחה. (בקורס קצינים חבר של מוטי ששידך ביננו).
הכרנו בתחילתו של בה"ד 1 ולאורך כל שנותיו כקצין בצבא. התארסנו מיד אחרי בה"ד 1 והתחתנו אחרי 3 חדשים. הייתי שותפה לאורך כל הקריירה שלו, יד ביד איתו בכל המסלול הצבאי.
במסגרת המשפחתית, נולדו לנו 2 ילדים שגיעו אחרי 3 שנים של טיפולים כדי להביא כל אחד מהילדים. היו סיטואציות מורכבות, כי מוטי היה בצבא והייתי לבד. לא פשוט אבל מוטי תמיד השתדל לשלב בין הצבא למשפחה.
מוטי סיים קורס קצינים, רצה לקבל כל מיני תפקידים ותמיד דחפו אותו לתפקידי אחר. מוטי תמיד היה מקבל על עצמו את המשימה ועושה את התפקידים שלקח על עצמו הכי טוב שאפשר. מוטי היה משקיע בצורה מטורפת, רואה בחיילים כמו ילדים שלו. זה היה "צוות מוטי". אחד הצוותים הכי טובים בגולני. תמיד שאלתי אותו איך יכול להיות ששמו אצלך את כל החיילים הטובים? והחיילים אמרו "זה לא שאנחנו הכי טובים אלא שמוטי עשה אותנו כאלה.
הוא ממש רצה להיות סמ"פ. אמרו לו תקשיב, התפקיד הזה מאויש. תצא לארבעה חודשים חל"ת בינתיים. אני לא הסכמתי כי אני הייתי בצבא קצינת נפגעים. אז הציעו לו לצאת לקורס מ"פים עוד לפני שהיה בתפקיד סמ"פ מהלך הקורס נהננו מהזוגיות מאד.
הוא חזר מקורס מ"פ ונהיה סמ"פ. בלוחמים, בסיירת גולני. היה מאד מרוצה. נהנה מאד מאד מהתפקיד, היה לו מפקד מעולה. הרבה פעילות מעצרים, מבצעים, הוא אהב מאד את ההיבט המבצעי.
אחרי חודשיים וחצי היינו בדרך לרגילה, וקראו לו להיות מ"פ בגדוד 13, במקום מ"פ אחר שהודח. שוב, אחרי שנהנה כל כך מהתפקיד, שוב, נקרא לדגל והחליף את התפקיד לתפקיד שהצבא ייעד אותו.
מיד הוא הלך לראיין חיילים. המשפחה הראשונה שלו היתה הצבא, ידעתי את זה, גם בחופשה הוא היה נוכח אבל כל הזמן הראש והלב היו בצבא, וכך הוא יצא באמצע החופשה לראיין חיילים. זה היה די ברור ומובן לי.
הוא היה מעיד עבורם בבתי משפט, ימי שישי היה נוסע לחיילים בודדים, היה דואג למחסור של חיליו, בעיות במשפחה. הוא היה מגיע לחיילים הביתה ומנסה לפתור בעיות. הייתי חלק מזה כי הייתי נוסעת אותו. הוא ראה בהם ממש בנים שלו.
מוטי סיים תפקיד מ"פ בבא"ח גולני, עבר להיות מ"פ מבצעי בגזרת חברון ועזה. ואז נשלח להיות מ"פ בביסל״ח. וגם שם זה לא התפקיד הכי נחשק, המח"ט רצה להרים את הרמה. קרא לו, ושוב, נקרא לדגל והתייצב. אחרי הפיקוד שלו החיילים יצאו ברמה מאד מאד גבוהה.
בסוף הוא היה מ"פ בסיירת גולני תקופה של כשנה פלוס ויצא לשלוש שנים לימודים מטעם הצבא. כבר היתה בדיחה שכל פעם שהיה צריך להתקדם הוא אמר שהוא לא רוצה ובסוף זה קרה. דיברו על זה שיהיה מג"ד. אז הוא כבר לא הצהיר כן או לא, פשוט היה ברור שהוא יגיע לשם, מוטי היה אמור היה לקבל תפקיד סמג"ד בסים הלימודים.
שבועיים לפני שמחת תורה הוא היה בקורס של רבי סרנים ושם מוטי דיבר על ערכים, מוטי הביא את אהבת העם והארץ הביתה. היה להם בקורס תרגיל לכתוב "מי אני". כל אחד כתב שהוא המפקד, הוא חייל הוא… ומוטי כתב: "אני זה אתגר אתגר זה אני". משפט שהוא הגדיר את עצמו, אחרי נופלו אנו המשפחה אימצנו את המשפט כאבן דרך בחיינו.
דיברתי עם חבריו ללימודים, הם אמרו לי שבלימודי האוניברסיטה לא היה לו כזה פשוט. הצעתי לו לעשות אבחון ולקחת רטלין. הוא הסכים דבר זה ממש שינה אותו, מוטי החל לאהב מאד את הלימודים, והשקיע. היה מלמד את כל החבר'ה בכיתה. הוא אף פעם לא ויתר לעצמו, גם כשנתקל בקיר של עצמו. כך חינך גם את החיילים בשיחות מוטיבציה. אני האתגר ואתגר זה אני, וכך גם נהג עם עצמו.
"צוות מוֹטִי"
שבועיים לפני שמוטי שמיר נהרג בקרב גבורה במלחמת חרבות ברזל, הוא כתב לעצמו: ״אני רוצה להיות אדם שמצליח להשפיע על חבריי ועל הכלל, גם מחוץ לצבא, אני רוצה לעשות טוב לחברה״
איך גדלים אנשים כאלה?
מגיל צעיר מוטי עבד על מידת הנתינה שלו לזולת. כשהיה נער הוא ארגן פעילויות עם החברים ב'קו לחיים', עמותה שנותנת מענה לילדים הסובלים מנכויות מורכבות ותסמונות נדירות. פעם גם ארגן בר מצווה לאחד החברים בכיתה, שלא היה מי שיעשה לו.
גם בצבא הוא בלט בכישרון הנתינה שלו. ביומו הראשון בצבא, המפקד כעס על אחד החיילים שלא עמד בזמנים. "בטעות קניתי לעצמי שני שעונים, קח לך", אמר מוטי ונתן לחברו שעון.
מוטי התקדם בצבא במהירות. מחייל פשוט הפך למפקד כיתה, סמל מחלקה, קצין, מפקד פלוגה. הוא עבד קשה וגם כשהגיע הביתה לא נח.
הוא קם בלילה לטפל בלביא, התינוק הקטן. הכין לאשתו רויטל ארוחות טעימות, וקפץ בשמחה לעזור לכל חבר שביקש. חבר צריך עזרה במעבר דירה? החשמל ביישוב נפל? שכן צריך טרמפ? מוטי כבר בדרך.
https://youtu.be/ayrRZQ6CNG0?si=MaBBgHsD-H2Bkeio
https://www.srugim.co.il/?p=896534
https://www.instagram.com/p/C3NLZEwq4NZ/?igsh=MW1veHdpMWIzbTA4eQ==
https://www.instagram.com/reel/C2eTdQ7N5qN/?igsh=MmMxYTZ3Z2t1M3Bh
https://13tv.co.il/item/news/domestic/internal/q2ms6-903890316/?pid=62&cid=902992386
https://youtu.be/D8mazqmDjJo?si=0jSGqkRx-QGbwtnY
https://youtu.be/lUrfS30uMd0?si=iKlPZh7JwJnZyv7K
https://youtu.be/FfqUnTPciME?si=JHVzuZFYLQkaFaoN
https://youtu.be/KhPZJde27Pc?si=HroL6AkAFSyZsV_p
https://open.spotify.com/episode/2SS9UMcbtQGAzC4nOQJVaL?si=inDD3rjyRNqubHjMcSRMLQ
מעשה טוב לזכרו: התנדבות בתנועת אחריי או קו לחיים.
סיפור הגבורה
מספרת אשתו, רויטל:
זה קרה בשבת ה 7.10. מוטי היה בלימודים. גם בתקופת לימודים הוא לא היה יכול לשבת בבית. מוטי הגיע לישוב שלנו, חוות יאיר בשומרון. הכניס את עצמו לביטחון של הישוב ולכיתת הכוננות. היה אחד שיודע הכל. תמיד פונים למוטי.
התעוררנו בשבת להרבה מסרונים שהוא קיבל. היתה הקפצת של כיתת הכוננות, הוא חשב שזה אירוע בישוב, היה מאד מלחיץ. עמדה חיילת בחוץ, אמרה שיש לנו חטוף, ובדרך לבית הכנסת הוא קולט שיש אירוע גדול בדרום. אמר לי שיש לנו 2 גדודי גולני בדרום. אני עוד מביאה לו שקית חטיפים והוא מחזיר לי אותה ואומר לי אתם תצטרכו אותה יותר. מבין את הסיטואציה של מלחמה. הוא נפרד מאיתנו. לביא, הבן שלנו היה בן 4.5. מוטי אמר לו שהוא לא יחזור היום. נסע, וחזר מהר, כי לא מצא את הכומתה. הוא אמר לי "איך יידעו שאני מגולני אם לא תהיה לי כומתה". בסוף הוא גילה שישב עליה ברכב.
בדרך הוא עשה מלא שיחות ועידה דיבר עם האוגדה, עם הרבה קצינים. חילקו את כל הקצינים שהיו אז בלימודים לגדודים. אמרו להם שמי שלא חצה את בית קמה שלא יחצה. מוטי שיקר ואמר שהוא חצה כבר. חדור מטרה. הוא הגיע לצומת גילת, שם החנה את הרכב שלו ונכנס לרכב של קצין אחר. בדרך הספיק לעצור אצל ההורים באלקנה, לקחת את הקסדה והווסט ולהפרד מהם.
בצומת גילת הוא פוגש קצין נוסף שלא היה לו אפילו אקדח. בסביבות 10:00 כבר ראו הרבה דברים בדרכים. הם פגשו את מחט הנח"ל והבינו שהם באירוע מורכב. הגיעו לצומת מעון. מתחילים היתקלויות עם הרבה מאד מחבלים. מתחילים לקחת נשקים מחיילים. מהר מאד היה לו נשק ארוך. התחיל לפקד על הכוח שהגיע לשם. הגיעו עוד כמה קצינים מגדוד 51 של גולני בדרך לכיסופים, וחברו למוטי. הם הפכו להיות כח מאורגן. חוו הרבה היתקלויות, ומול עיניהם נפלו מפקדים. לאט לאט מבינים שטיהרו את הצומת. הם נסעו לכיוון הקיבוצים, סמג״ד 51 במילואים, אליה אביחי, מצטרף אליהם. הם הופכים להיות כח אחד עם 2 רכבים פרטים.
בדרך לרעים הגיעו לקיבוץ, בהתחלה נכנסו רכוב ומהר מאד מבינים שצריכים לפרוק ולנהל לחימה רגלית. נלחמו תוך הבנה של הסיטואציה. כמה שאפשר מחושב. לכל האורך סיכנו את עצמם מאד. הם חברו לרבש״ץ שהכווין אותם לכיוון ריכוז המחבלים בקיבוץ. הצליחו להתקדם ולהרוג מחבלים. באיזה שלב אליה פותח מין זיז מכיוון אחד הבתים, מקבל כדור ביד ולא יכול יותר לירות. מוטי מקבל רסיסים לפנים ובעין. הוא ממשיך להילחם. אליה התחיל לסגת אחורה וקיבל כדור באף תוך כדי נסיגה. מוטי קיבל כדור בכתף. הוריד את הווסט ואת הקסדה ונתן לאחד הקצינים שלא היה לו ציוד. הוא הסתובב ונסוג אחורה, קיבל צרור בגב מאחד הבתים ונפל במקום.
מוטי נהרג ב 7.10. אנחנו קיבלנו הודעה רק ביום שני.
הייתי מאד אופטימית עד יום ראשון בצהריים. וביום ראשון בצהרים התחלתי להרגיש שמשהו לא תקין. אמרו לנו שהוא נהרג ביום ראשון. זה היה מוזר. לא ידעו להגיד לנו מה קרה. ואז בערב הגיעה אלי אחת החברות, מישהו מהישוב היה שם. הוא ישב איתנו וסיפר לנו את כל הסיפור.
אחרי השבעה קיבלתי את המכתב שכתב כשהיה בקורס.
המכתב: ״אני רוצה להיות אדם שלם עם עצמי. שמצליח להשפיע על חברי והכלל גם מחוץ לצבא. אני רוצה לעשות טוב לחברה, להשמיע את הקול בצורה נכונה ולייצר אחדות״
למוטי היה מאד חשוב לדבר על אחדות וכל הדיבור שהיה במדינה לפני המלחמה על פילוג וסרבנות מאד הכאיס והפריע למוטי, כדרכו האחדות והדבקות במטרה היתה חשובה לו מאד.
אביו ואימו של מוטי:
בשעה 8.30 בבוקר שבת – שמחת תורה, הטלפון צלצל. על הקו היה מוטי. שבת.. טלפון….חשבנו שאולי זה קשור לרויטל שנמצאת בהריון. הוא אמר יש מלחמה קשה בדרום יש חטופים והרוגים, הציוד הצבאי שלי אצלכם באלקנה אני מגיע לקחת אותו. וניתק.
הוא הגיע תוך רבע שעה מחוות יאיר. המהירות שבא הוא נסע. (נסיעה לוקחת כ25 ד).
מתברר שהוא ידע דברים שאנחנו עדיין לא ידענו, מוטי היה בכיתת הכוננות בחוות יאיר המקום שבו הוא גר עם לביא אורי ואשתו רויטל שנמצאת בהריון מתקדם. בקשר הוא שמע שיש אירוע בדרום שהוא לא רגיל. שגולני חטפו מכה קשה מאוד. גדוד 13 גדוד 51. והרבה מפקדים נהרגו.
לנו הוא רק אמר יש מלחמה קשה. הוא הבין את מה שאנחנו לא הבנו אז.
כששאלנו אותו: לאן אתה נוסע? הוא אמר דרומה. אמרנו לו: זה רחב מידי תמקד אותנו יותר (כל השיחה הזאת נעשית כשאשתי רצה אחריו ואחרי הקיטבג שלו עד למכונית. כי אין זמן..) אתם יודעים אמא. רוצה לדעת פרטים. רוצה לעקוב אחריו מה שאומרים בחדשות לאחר מכן.
הוא ענה אני לא יודע. נוסע לכיוון אשקלון ואז אראה לאן צריך להגיע.
התעקשנו ושאלנו. לא אמרו לך לאן להגיע? הוא אמר: לא. לא קראו לך בצו 8? לא. ניסינו עוד לשכנע. חכה רגע. יש לך אישה בהריון בן קטן. חכה שיקראו לך. התשובה שלו הייתה : אמא את לא מבינה. די! ברכתנו אותו בברכת הבנים והוא יצא.
למוטי לא קראו. הוא בא לבד. "הנני". בלי הרבה דיבורים. כן מעשים. במכונית הקטנה עם אקדח פרטי שלו ו15 כדורים במחסנית יצא למלחמה.
הוא היה גם בהנני לנו ההורים לסבא וסבתא ועוד ועוד סיפורים.
מוטי היה איש של מעשים ולא של דיבורים. אבל הכל נעשה בצניעות ובענווה.
בקיץ (כחלק מזמן הלימודים שלו) האחרון מוטי עשה הכנה לקצינים החדשים של גולני. חיילים שמתחילים קורס קצינים בבה"ד 1. הוא נותן שיחה קצרה לחיילים רגע לפני שהם יורדים מהאוטובוס בבה"ד 1. הוא מנצל את הכמה דקות באוטובוס ומרביץ בהם ציונות. דבקות במטרה וערכים.
המוטו של השיחה: אני נותן את כל כולי במאה אחוז והכל מתוך ענווה. גם אם זה לא בדיוק תואם את מה שאני חושב. אולי אני חושב שהדברים צריכים להיות אחרת. זה לא נתון לדיון, כרגע היישר. אני עושה מה שאומרים לי – היישר.
כלומר אני שומע ועובר מיד לביצוע בלי דיבורים אני עושה. אחרי זה אפשר לבוא ולשאול
אחרי שהיית מקום ראשון. כלומר נתת את כולך אם לא נתת את כל כולך אין לך את הזכות לדבר להעביר ביקורת, ואם נתת את כל כולך תעשה את זה בענווה בצניעות בחוכמה בנועם. מתוקף זה אנחנו באים לכל דבר.
כלומר בלי הרבה דיבורים. תעשו. ובענווה.
הרחבות
תמונות. סרטונים. קישורים
קישורים
מתנדבים שלקחו חלק במיזם
שם המתנדב: שם שמור במערכת
המעשה הנבחר: תנועות נוער
👍 0❤️ 0
שם המתנדב: שם שמור במערכת
המעשה הנבחר: תנועות נוער